Kokkel (Cerastoderma edule)

Het kokkelbestand in de Waddenzee neemt door klimaatverandering waarschijnlijk trendmatig af, door hoge sterfte bij (niet alle, maar wel veel) zomerse hittegolven.

In 2018, 2019 en 2022 heeft zich ’s zomers massale kokkelsterfte in de Nederlandse Waddenzee voorgedaan. Ook in de Oosterschelde en de Duitse Waddenzee doet het fenomeen zich de laatste jaren regelmatig voor. Waarschijnlijk is dit een gevolg van laag tij midden op de dag in perioden bij hittegolven en dan vooral later in de zomerperiode, wanneer de watertemperatuur ook gemiddeld hoog is. Gegeven de toenemende kans op hittegolven in de zomerperiode door klimaatverandering, mag verwacht worden dat dit een trendmatig toenemend fenomeen zal zijn dat aangedreven wordt door klimaatverandering. Dit heeft uiteraard een grote negatieve invloed op het gemiddelde kokkelbestand door de jaren heen.

Referenties voor het effect van hittegolven op het kokkelbestand: Alicia Hamer, WMR Yerseke en Roeland Bom, NIOZ Texel, persoonlijke mededelingen, beide in oktober 2022